Att tänka på när du ska skaffa hund

Innan Ni väljer att skaffa en hund, bör Ni noga överväg Ert beslut. En hund lever ofta mellan 12-18 år. Var ärlig mot dig själv. Är din livssituation stabilt nog för en hund under denna tid? Det vore mycket tråkigt om Ni skaffade en hund för att sedan bli tvungna att lämna bort den till ett djurhem eller sälja den till någon annan privatperson. En vuxen hund är dessutom svårare att “bli av med” jämfört med en hundvalp.

Det finns också ekonomiska faktorer att tänka på. En hund kostar ett antal tusen kronor per år att ha. Det är orättvist mot hund att erbjuda den en ny familj för att sedan lämna bort den när det inte finns tillräckligt med pengar för att betala dess mat, veterinärräkningar med mera.

Du, eller någon annan i hushållet, är väl inte allergisk mot hund? Kontrollera det innan ni börjar leta efter en hund på allvar.

Sen är det där med tid och engagemang. En hund kräver mycket tid och uppmärksamhet. Ni kommer behöva gå ut med den flera gånger per dag. De behöver även en stimulerande miljö för att frodas. De har även känslomässiga bindningar till sina ägare och kan drabbas av separationsångest när ägaren är borta. En uttråkad och ensam hund kan manifestera sitt missnöje och stress på olika sätt, till exempel med att äta för mycket, repa saker i hemmet, få depression med mera.

Ett eftertänksamt och klokt beslut om att adoptera en hund eller valp kan resultera i en långsiktigt och ömsesidigt givande relation, men ett förhastat beslut kan innebära sorg för både för familj och hund i framtiden.

Skaffa valp

Skaffa hund

Alla älskar valpar! De är söta – mjuka och fluffiga, lekfulla, roliga och smått galna. De är oemotståndliga, men en hundvalp kan trots det kanske inte vara det rätta valet för dig. Även hundägare som haft hund glömmer ibland att ha en valp i huset är ungefär som att bjuda in ett barn att leva med dig. Plötsligt blir ditt hem en nöjespark för den lilla krabaten. Gardiner är gjorda för klättring, sladdar och ledningar gjorda för blinka på och tugga på, allt är till för provsmakning etc. Låter det fortfarande lockande med en hundvalp? Om svaret är ja, då är en valp ett bra val för dig.

Det lite klumpiga stadiet är kortlivat för valpen, efter sex kommer den att på många sätt agera som en vuxen hund.

Om det finns en äldre person som bor i ditt hem eller ett barn under fem års ålder, är en vuxen hund, snarare än en valp, ett bättre val för din familj. Detta eftersom valpens klor under lek kan skada småbarn och seniorer som kanske inte är lika alerta som vuxna människor.

Småbarn kan även utgöra ett allvarligt hot mot valpens hälsa. Naturligtvis vill barn ofta plocka upp och hålla den söta lilla krabaten. När valpen försöker komma undan, pressar småbarn ibland ihop armarna allt hårdare. Har hunden otur kan inre skador uppstå. Här gäller det att ha uppsikt för att undvika tragedier. Familjer med små barn skulle mår nog bättre att välja en vuxen, kastrerad hund som husdjur.

Som Ni ser, finns det en del att tänka på när det är dags att skaffa hund. Oavsett vad för något Ni väljer, är vi övertygade om att Ni kommer ha stor glädje av er nya familjemedlem.