Resa med hund

En semester kan vara till stor glädje för många. Det är en chans att resa till nya platser och upptäcka olika kulturer och erfarenheter. Alla ser dock inte riktigt fram emot att ta en semester med samma förtjustning som andra gör. För många hundägare, betyder det att de tvingas lämna sina nära och kära bakom medan de reser till olika platser utan dem. Utan sällskap av deras bästa vän, får många hundägare en oroskänsla över att ha lämnat sin hund där hemma.

För upp till för tio år sedan, innebar en införsel av hund in i Sverige ett besök till myndigheten som har hand om imigration av husdjur samt en karantän som kunde vara så lång som upp till sex månader. Dettasom skydd mot farliga och mycket smittsamma sjukdomar som rabies, mul-och klövsjuka, galna ko, fågelinfluensa och sars. För hundar och deras ägare både visade sig detta vara en jobbig upplevelse. Dessa dagar är detta ett minne blått tack vare införandet av pass för husdjur.

Pass för hundar

Resa med hund och pass

En hund sugen på resa

Från och med juli 2004 kan Er hund få ett pass. Precis som Ni behöver ett pass när Ni reser, gör även Ert husdjur det. Ni kan köpa ett pass för sällskapsdjur för Er hund hos Er lokala veterinär. Passet gäller livet ut. Veterinären kommer att se till att Er hund har de vaccinationer som är aktuella samt att utfärda identifiering med mikrochips eller tatuering. Med passet kan Ni sedan färdas med Er hund fritt inom EU.

Förutom i EU-länderna har passet även tagits i bruk i Norge, Schweiz, San Marion och Liechtenstein. Om ett djur förs in i Finland från ett land utanför EU, krävs ett speciellt veterinärintyg i stället för passet.

Om Ni funderar på att resa med ett sällskapsdjur som inte är hund, katt, eller iller eller funderar på att resa utanför EU, måste Ni kontrollera de regler som gäller i destinationslandet. Ni kommer också behöva producera ett internationellt dokument för Ert djurs hälsa. Det visas upp för tullen vid gränskontrollen.

Det rekommenderas inte att resa med en valp.

Försäkring

Se till att Er hund är fullt försäkrad för utlandsresor. Er hunds hälsa är den viktigaste frågan att överväga när du reser. Vi kan inte nog betona hur viktigt det är att ha en reseförsäkring som täcker allt. Om det värsta inträffar, då kommer en bra hundförsäkring ge Er den sinnesro Ni vill ha. Den försäkringsmäklare Er hund har bör kunna ordna detta åt Er.

Kom ihåg

Kontrollera innan att Er destination är hund och djurvänlig. Kommer Er hund att få stanna på hotellrummet med Er? Har de lämpliga faciliteter för att tillgodose hundar? Gör detta till en del av Er reseplanering. Har Ni detta i bakhuvudet, kan Ni vara säkra på att undvika obehagliga överraskningar.

Hundväskor

För att göra transporten så angenäm som möjligt för din hund finns det numera en uppsjö av olika hundväskor att köpa. Allt ifrån mindre varianter, till stora och speciella hundvagnar. AniMail har ett bra utbud av väskor till förmånliga priser.