Bra hundmat

Hälsan hos din hund är nära kopplad till den kost och den mat Ni ger den. Medan Ni måste vara noga med att inte övermata dem, bör Ni även se till att Ni gett dem tillräckligt med mat för att passa deras aptit samtidigt som Ni inte undermatar dem. Ert husdjur har sin egen aptit och hur Ni bör styra deras födointag bygger på tre faktorer – deras storlek, ålder och hur mycket energi de bränner varje dag. Dessutom kan mängden mat som konsumeras bero på hur pass god hunden tycker att maten faktiskt är.

Om Ni leker mycket med Er hund, se till att Ni alltid ger dem med tillräckligt med mat för att kompensera för hur mycket energi de bränner på leken. Om Er hund når en viss ålder där de inte motionera lika mycket, ska Ni vara noga med att minska mängden kost. Hundar äter ibland för mycket om de ges en chans. Har de ett favoritmärke är finns det en risk att de fortsätter att äta upp allt Ni ger dem bara för att de tycker att det är gott.

Ni bör alltid titta på förpackningen efter instruktioner och rekommendationer för utfodring. Din veterinär kommer också att kunna ge rekommendationer om hur mycket Ni skall utfodra hunden.

 

Wetnoz skål för hundDet finns två huvudtyper av hundmat som Ni kan mata Er hund med: “fuktig” och “torr”. Bägge typer av livsmedel tillhandahåller fullständig näringstillskott för din hund. En hel del hundar föredrar fuktiga livsmedel, dvs från en burk eller påse. Om Ni sätter dem på en diet av torrfoder, är det viktigt att Ni ser till att de har gott om vatten att tillgå så de inte blir alltför törstiga. En faktor att beakta är att torrfoder kommer att vara bäst för hundens tänder. En idealisk kost är en kombination av både fuktig och torr mat, och detta har den extra fördelen att ge dem all protein, vitaminer och mineraler som de behöver.

Valpen behöver ett foder med ökad mängd energi, protein och kalcium i jämförelse med vad den vuxna hunden behöver. Olika raser kan ha olika behov. Valpar av stora raser, som kommer att väga 25 kg eller mer som vuxen, bör t.ex. utfodras med mat som innehåller mindre kalcium och fett än vad små- och mellanstora raser får. Detta för att stimulera en frisk tillväxt av skelettet hos de stora rastyperna.
Den vuxna hunden är i åldern 1-6 år. Dessa hundar behöver allmänt mer begränsade mängder med fosfor, natrium, protein och energi. Din hunds unika näringsmässiga behov är styrt av rastyp och aktivitetsnivå. Aktiva hundar som behöver extra energi för arbete eller annan träning, behöver ett foder som motsvarar energiåtgången, bevarar en riktig näringsmässig balans och ger en frisk hud och päls.
Den äldre hunden har ett ändrat näringsbehov. Den löper större risk att få hälsoproblem t.ex. njur- och hjärtsjukdomar. Den kan också behöva ett mer lättsmält foder. Fodret till den äldre hunden bör därför innehålla en mindre mängd fett, fosfor, protein och kalorier, samt ha en ökad fibermängd.

Behöver Ni en matskål till er katt, kan vi rekommendera en fin variant från Wetnoz som ni kan köpa hos AniMail. De har även en mängd andra tillbehör, mat med mera till vettiga priser.

Hur många gånger Ni matar Ert husdjur beror på deras individuella behov. De flesta ägare mata dem en eller två gånger om dagen, beroende på deras livsstil. Ni kan dock ge dem mindre måltider utspridda under dagen. Genom att mata dem på detta sätt kan du alltid hitta att de kommer att tigga mat mindre.

Hundgodis är bra och är ett utmärkt sätt att belöna din hund, speciellt när man tränar dem. Se dock till att inte övermata dem, eftersom detta kan få den negativa effekten att de slutar äta sin vanliga riktiga mat. Vi rekommenderar återhållsamhet vad det gäller godis. Ni bör alltid rådfråga Ert veterinär innan Ni gör större ändringar i din hunds kost.